‘Lezers zitten op de eerste rij, we zijn de eretribune van de gemeente Bernheze’

De Mooi Bernheze Krant viert in 2021 het 10-jarig-jubileum. Een geoliede mediamachine met vijf dames op de loonlijst. ‘De dames van de krant’ pakken daarom tien maanden lang uit met acties. ‘Vieren wat er te vieren valt’ is het motto. Het glas is altijd vol en het vizier staat vol gericht op de toekomst. Toch kijken ze nog even om.

Waarom de sprong in het diepe?

“Het was een gok,” beaamt Rian. “Zeker omdat we geen enkele ervaring hadden, we zijn er blanco ingestapt met alleen heel veel enthousiasme als bagage. Toen we wat rond gingen vragen kwam er snel professionele hulp. Tekstschrijvers, fotografen en vooral onze vormgever Monique Raaijmakers was een schot in de roos. Zij heeft sinds de eerste dag haar kennis en expertise ingezet en ons op weg geholpen.” Rian deed al vijf jaar Mooi Nisseroi, de website met lokaal nieuws, toen ze de tip kreeg het uit te breiden met een krant. Samen met haar vriendin Heidi, met wie ze inmiddels 35 jaar bevriend is, besloot ze het avontuur aan te gaan. “Vooral omdat we zo verschillend zijn,” vertelt Rian. “maar in het perfectionisme, daar vinden we elkaar. We stoppen pas als alles precies goed is. Heidi is van het exacte en de regelmaat. Ik ben meer de vliegende keep en doe alle losse eindjes. Loopt iets niet, missen we een advertentie, tekst of een foto dan regel ik dat. En elke dinsdagmorgen begin ik om 05.00 uur met lezen en corrigeren, namen checken, foto-onderschriften, alles moet kloppen. Dat is mijn ding. Samen met Monique corrigeren we dan nog een keer alles en dan is het weer op naar de volgende editie.

 Wat was destijds jullie plan?

“We wilden het vooral anders doen dan anderen,” weet Heidi. “Het lijkt een commerciële slogan, maar het is ook echt zoals we zijn. Voor ons betekent dat bijvoorbeeld echt contact houden met iedereen die betrokken is bij het blad. Bellen, mailen, reageren, contact zoeken om de mensen achter de berichten te leren kennen. Op de fotopuzzel ‘Oogcontact’, krijgen we honderden reacties, en die beantwoord ik allemaal, met een persoonlijke reactie en of het antwoord goed of fout is. En iedereen wil meedoen, dat is toch leuk! Ook op de bloemenpuzzel krijgen we gemiddeld tweehonderd reacties en ook die krijgen allemaal een mailtje. We zijn van en voor Bernheze en dat willen we ook laten zien en horen. Wij zijn loyaal en mensen zijn dat gelukkig ook naar ons. Onze bezorgers bijvoorbeeld, daar zijn we echt trots op. Het gaat goed, maar je moet altijd scherp blijven. We krijgen meteen tientallen telefoontjes als de krant ergens niet of te laat bezorgd is. Dat proberen we natuurlijk te voorkomen, maar dat ze de krant zo snel missen, dat blijft bijzonder. Daarnaast krijgen we vaak complimenten, dat is zo fijn!”

En dat ging meteen goed?

“Nee, het was heel lang een spannende tijd waarin we vaak tot diep in de nacht doorwerkten om de krant op tijd drukklaar te krijgen,” herinnert Rian zich. “Dat is langzaam beter geworden. Drie jaar geleden ging er een keer teveel mis. Teveel vaste mensen afwezig, alles ging fout op het verkeerde moment. Met bloed zweet en tranen lag de krant – een uur te laat – toch nog bij de bezorgers. Dat was een echt leermomentje. De laatste tijd kunnen we echt om 17.00 uur naar huis. Het was wel meteen een mooi blad dat positief werd ontvangen. Heidi: “Financieel was het lang lastig. Zeker toen we door de crisis moesten zien te komen. Dat gaf heel veel problemen. We hebben alle zeilen bij moeten zetten, onze spaarcenten geofferd en zelfs geld moeten lenen bij familie. Maar het was het waard. Wij geloofden erin en mensen geloofden in ons. Dat geldt ook voor de mensen van communicatie van de gemeente. Het contact is super. We hebben aan een half woord genoeg. Die pagina’s zijn voor ons van levensbelang. Ik vergeet nooit meer dat we de klus een keer niet hadden omdat een andere partij twee tientjes goedkoper was. Ook adverteerders kijken naar de pagina’s, met het gemeentenieuws erin worden we nog beter gelezen, dat is nu eenmaal zo.”

‘Het lief en leed van Bernheze, dat blijft het mooiste’

Wat is het mooiste aan de krant?

Heidi: “Dat mensen in Bernheze die niet overal aan mee kunnen doen toch gratis op de hoogte blijven van de gebeurtenissen in hun woonplaats. Zonder abonnement en zonder de deur uit te hoeven. Dat vinden we oprecht belangrijk en zo vullen we de krant ook in. Lezers zitten op de eerste rij, we zijn de eretribune van de gemeente Bernheze. Mensen kunnen zo achteraf niet wonen of onze bezorgers weten ze te vinden. Qua inhoud gaan we voor verhalen. Het lief en leed van Bernheze, dat blijft het mooiste. Daar ligt ook onze ambitie: niet groter, wel meer verdieping. Met corona hebben we veel ingeleverd aan adverteerders en dat is letterlijk ons brood. Gelukkig hebben we ook wat nevenactiviteiten zoals het maken van websites en het verzorgen van drukwerk, fotografie en teksten. Voorlopig hopen op betere tijden en dan aansterken. Tegelijk gaan we ‘gewoon’ ons jubileum vieren. Het is super bijzonder dat we er nog zijn. Daar zijn we trots op en dat gaan we laten zien ook.”