Ondernemers blijven doelwit van fraude met domeinnamen. Met agressieve verkooptechnieken zetten fraudeurs je onder druk om akkoord te gaan met de registratie van je domeinnaam in een andere extensie. Vaak tegen torenhoge kosten. Hoe werkt domeinnaamfraude en wat kun je er tegen doen? Leer de signalen van deze vorm van fraude herkennen en voorkomen. En bekijk welke mogelijkheden je hebt, als je er toch bent ingetuind.

Fraude met domeinnaamregistratie
Bij domeinnaamfraude benadert iemand je met de mededeling dat een andere partij jouw domeinnaam wil registreren in een andere extensie (bijvoorbeeld .info of .com). Op grond van ‘privacyredenen’ is het niet mogelijk de naam van deze partij te noemen. Wel wordt aangegeven dat deze partij in dezelfde branche actief is. Natuurlijk wil je dit zien te voorkomen. Je wilt immers niet dat een andere ondernemer er met jouw domeinnaam vandoor gaat.

De fraudeurs spelen hier handig op in. Ze geven aan dat jij als houder van de .nl-extensie het ‘eerste registratierecht’ hebt. Op een intimiderende wijze vertellen ze je hoe je dit kunt voorkomen. Namelijk door akkoord te gaan met de domeinnaamregistratie in de andere extensie. Als je dat niet doet, geven de fraudeurs de domeinnaam vrij. Zodra je akkoord gaat met de registratie, blijken de jaarlijkse kosten torenhoog te zijn. Soms wel 10 tot 15 keer hoger dan marktconforme tarieven. En vaak moet je dit gelijk vastleggen voor meerdere jaren, tot wel 15 jaar.

De fraudeur herken je doordat:

… neemt ongevraagd contact op. Dit kan telefonisch, via e-mail of post.
… doet zich voor als onafhankelijke hostingpartij, maar is niet geregistreerd bij Stichting Internet Domeinnaam Registratie (SIDN).
… verwijst naar het ‘eerste registratierecht’ of andere juridische termen. Dit recht bestaat niet.
… zet je onder druk om direct akkoord te gaan en voor meerdere jaren een domeinnaam vast te leggen.
… vraagt veel hogere tarieven dan marktconform is. De meeste domeinnamen leg je vast voor 4 tot 15 euro per jaar.

Meer informatie nodig? Laat het ons weten.