Tegenwoordig zijn er strenge spamfilters waardoor je een grotere kans hebt dat je e-mails die je verstuurd, in de spammap van de ontvanger komen. Dit is natuurlijk niet wat je wilt. De mail moet rechtstreeks in de inbox komen. Er zijn instellingen die je zelf of jouw provider kan instellen, zodat de kans wat kleiner wordt dat jouw e-mailbericht in zijn spammap komt, maar de ontvanger kan ook zorgen dat hij je mail goed ontvangt.

De ontvanger kan er zelf voor zorgen dat jouw e-mail in zijn of haar inbox terecht komt, in plaats van in zijn spammap, door middel van één handeling. Wanneer hij of zij het e-mailadres op de zogenaamde ‘whitelist’ plaatst, is het leed geleden. Een ‘whitelist’ is in principe niets anders dan een ‘veilige lijst’. Zo kun je voorkomen dat belangrijke e-mails van bepaalde afzenders in de spammap belanden.

In dit artikel leggen wij uit hoe jou ontvanger jouw e-mailadres kan ‘whitelisten’.

Hoe zet je een e-mailadres in de whitelist?

Zo werkt dat in Gmail

Je kunt het makkelijkst in je inbox op zoek gaan naar een e-mail van de afzender die je als veilig wilt aanmerken. Sleep deze e-mail naar de Primair-tab in je inbox. Je krijgt dan van Gmail de vraag of je dit ook wilt doen voor toekomstige berichten van die afzender. Klik op Ja en e-mails van die afzender komen dan standaard binnen onder de Primair-tab.

Heb je een andere indeling van Gmail en alleen het postvak in? Dan kun je een e-mail adres ook zo toevoegen aan de veilige lijst. Zie afbeelding hieronder.

1. Je vinkt de mail aan om welke e-mail adres het gaat. Dan klik je op de puntjes die onder het zoekbalkje staan. Daar opent een lijstje waarin staat: Berichten zoals deze filteren. Dit klik je aan.

Dan krijg je het volgende venster

Klik onderaan op filter maken. Vink vervolgens het hokje aan bij Nooit naar Spam zenden en druk op Filter maken om te bevestigen.

Zo werkt dat in Hotmail

  • Klik rechtsboven op het tandwieltje en dan op Options
  • Klik aan de linkerkant onder Junk email op Safe senders 
  • Voeg het e-mailadres toe die je wilt whitelisten

Bekijk dit filmpje.

Zo werkt dat in Outlook

Gebruik je Outlook, ga dan naar je inbox en klik rechtsboven op het tandwieltje en vervolgens op Alle Outlook-instellingen weergeven. In het instellingenmenu klik je op Ongewenste e-mail. Hier vind je een lijst van geblokkeerde en veilige afzenders en domeinen. Klik op Toevoegen om adressen te whitelisten.

Binnen Outlook vind je ook de optie om mailinglijsten als veilig te bestempelen. Wil je bijvoorbeeld updates over je favoriete bands of kortingen bij bepaalde webshops blijven ontvangen, dan kun je onder Veilige mailinglijsten adressen toevoegen.

Outlook biedt zelfs de mogelijkheid om een filter aan te maken, waarmee je kunt aangeven alleen e-mails te vertrouwen die afkomstig zijn van de adressen uit de lijst met veilige afzenders en domeinen. Bedenk wel dat als een afzender niet op die veilige lijst staat, je dan geen mails in je inbox ontvangt van deze afzender. Het gevaar van dit soort filters zit in een klein hoekje… Je kunt dit vinkje beter uit laten staan.

Voor meer info over Outlook, zie:

Gebruik je een ander e-mail systeem? Zoek dan even naar een handleiding waarin staat hoe je een e-mailadres kunt whitelisten.