Het is bijna Pasen en iedereen zal dit zoveel mogelijk in eigen kring moeten vieren. Eigenlijk wil je behalve van het mooie weer genieten, toch ook ‘bij elkaar’ zijn. De oplossing om dichtbij een echte ontmoeting te komen is het videobellen tijdens de Paasbrunch! Dit kan op verschillende manieren, al vervangt niets het échte bij elkaar zijn. Voor de ‘huis, tuin en keuken’-gesprekken met meerdere mensen, waar we de paasbrunch onder laten vallen, raden wij aan: Zoom, Whereby en Skype.

Het lijken gerechten uit verre landen; Jitsi, Callaba, Iriun, Droidcam, allen mogelijkheden van videobellen en er zijn er vast nog veel meer. Hoe bijzonder dat zoveel mensen nu van huis uit zitten te werken. Alsof alle techniek híervoor bedacht is de afgelopen 15 jaar.  Bij Bernheze Media is het thuiswerken altijd al, uit maatschappelijk oogpunt, een mogelijkheid voor de medewerkers. Het coronavirus en de thuisisolatie heeft voor bedrijven dit tot de normaalste zaak van de wereld gemaakt. Wij hoefden hier niet aan te wennen, maar voor de digitale vergaderingen moesten we wel een en ander op een rij zetten.

Vergaderen of een-op-een-gesprek
Op kantoor, voor een kort onderhoud met medewerkers die thuis aan het werk, gebruiken we Facetime via WhatsApp; dit werkt voor ons goed. Het is volgens de RIVM-regels en het werk kan zo gewoon doorgaan. Bij vergaderingen willen we graag iedereen zien die meedoen in de bijeenkomst, dan ligt onze ervaring afgelopen weken bij Skype, Zoom en Whereby.

Zoals het bij alle techniek is: ‘Als je het kent is het simpel’. Dat is een understatement, maar ‘in den beginne’ is het toch even wennen en een hoop gestuntel. Echter, na slechts vijf minuten proberen; met aan en uit zetten van je microfoon, het beeld dat je ineens kwijt bent of personen die je mist in je overzicht, is het alsof je nooit iets anders gedaan hebt.

Eerste videogesprek
Voor het eerste videogesprek controleer je of er een microfoon, luidsprekers (headset) en webcam aanwezig zijn. Ga je voor Skype? Download Skype gratis via www.skype.com voor de pc of Mac-versie. Voor je tablet of smartphone ga je naar de app store (iOS of Android). Heb je Skype nog nooit gebruikt? Dan maak je eerst een Skype-account aan. Die heb je nodig om in te loggen.

Whereby is een videovergaderingstool met de nadruk op gebruiksgemak en hiervoor heb je alleen een e-mail nodig. Na registratie kun je je eigen ‘Room Link’ maken die je kunt beheren zoals je wilt. Deel de link gewoon via bijvoorbeeld WhatsApp met iedereen die je wilt uitnodigen en begin je vergadering!
Voordeel: Mensen die mee willen doen hebben geen downloads of aanmeldingen nodig. Dit maakt Whereby zo uniek ten opzichte van andere videoconferentie toepassingen. www.whereby.com

Zoom is een op de Engelse taal gestuurde software voor videobellen en wellicht minder geschikt om de oudere generatie het videobellen uit te leggen voor de paasbrunch. Maar voor iedereen die een goede manier aan het zoeken is om een vergadering op te zetten, is dit aan te raden! www.zoom.us Meetings heeft leuke voordelen.

Vooralsnog lopen de verschrikkelijke coronacijfers terug, dus laten we de RIVM-regels goed in acht nemen. Dat is het geklungel met onze online vaardigheden toch meer dan waard?!
Namens Bernheze Media een hele fijne Pasen; blijf thuis, blijf gezond, blijf veilig.

De column in het krantformat lezen? …KLIK HIER