WordPress is een geweldig systeem omdat dit de mogelijkheid biedt om, op een simpele manier, je website zelf aan te passen. Simpel omdat WordPress werkt met een teksteditor. Dit is een computerprogramma waarmee onopgemaakte digitale tekst bewerkt kan worden.

Je hebt vast eens gehoord dat je website uit codes bestaat en dit programma zorgt ervoor dat deze computertaal, die uit codes bestaat, je toch laat zien wat ook de bezoekers van je website gaan zien. Alles wat je ziet op internet op je computer zijn eigenlijk allemaal tekentjes die met de juiste combinatie jou een andere vormgeving laten zien.

Een voorbeeld:Editor WordPress 5.0
“Ik wil het woord leerzaam dikgedrukt laten zien.” In code zou dat als volgt zijn: “Ik wil het woord leerzaam dikgedrukt laten zien.”
Zo zie je dat die code  voor dikgedrukt staat. En omdat niet iedereen die code’s kent heeft iemand  de teksteditor bedacht. Met allemaal mogelijkheden als dikgedrukt, onderstreept, ook linken naar andere websites et cetera.
Hoe fijn! Nu kunnen we de codes achterwege laten en maakt de editor de codes op de achtergrond.
En werken wij in een WYSIWYG (uitspreken: Wieziwig). Een ‘What you see is what you get’ omgeving. Vrij vertaald: Wat je ziet is wat je krijgt.

Deze editor is jarenlang op een bepaalde manier uitgevoerd maar… de techniek staat niet stil! Ook bij WordPress hebben ze gedacht dit uit te breiden. En dat is nu voldoende getest om te kunnen zeggen: Bij de volgende update van WordPress naar WordPress 5.0 wordt de editor aangepast en daar moeten onze gebruikers wel even rekening mee houden!

Als je veel met WordPress werkt, heb je ongetwijfeld al gehoord over de nieuwe editor binnen WordPress: Gutenberg. De WordPress-community werkt al een flinke tijd aan Gutenberg. Het is de bedoeling dat Gutenberg de nieuwe visuele editor wordt binnen het CMS WordPress. Op deze manier kan WordPress de strijd aangaan met platforms zoals Medium, Wix en andere website-bouwers die front-end editors aanbieden. Deze plugin is  vernoemd naar Johannes Gutenberg, die wordt gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa.

De nieuwe update zou in November 2019 komen, maar is uitgesteld.

Om je straks niet voor een enorme verrassing te laten staan, heeft WPLounge.nl een uitgebreide Gutenberg handleiding geschreven, waar we je naar verwijzen. Dit is de meest uitgebreide versie die we hebben gevonden. Wij blijven op de hoogte als dienstverlener voor WordPress-websites en houden de update naar WordPress 5.0 goed in de gaten. Dit omdat we alle thema’s en plugins zullen checken of ze goed werken met de nieuwe WordPress 5.0 update.

Onze klanten worden op de hoogte gehouden en zullen we ondersteunen bij deze update.