Let op: niet alles is wat het lijkt

BERNHEZE – Bernheze Media krijgt regelmatig de volgende vraag: Ik ontving vandaag een factuur voor een domeinnaam, maar ik heb dat domein toch bij jullie ondergebracht? De meegestuurde factuur ziet er heel betrouwbaar uit, maar niet alles is wat het lijkt. In dit artikel leggen we uit dat er oplichters zijn die spookfacturen sturen naar ondernemers, omdat ze op hun geld uit zijn. Blijf alert,  doe aangifte indien het je toch overkomen is en deel je zorg met de ondernemersvereniging zodat andere gewaarschuwd worden.

Afgelopen half jaar doken er namelijk vele valse facturen op van HSI Domein & Hosting Service NL. Eerder ontvingen mensen nepfacturen van DNS Service NL, Tele Media B.V. en van NL Domein Host. Ondernemers let op, een klein moment van onoplettendheid en het kost geld. De meeste hosting-aanbieders zoals Bernheze Media, die sturen hun factuur met een het logo van het bedrijf, in ons geval Bernheze Media, boven de factuur.
Aangezien het niet voor iedereen duidelijk is hoe het precies werkt op internet, gaan veel ondernemers van het goede uit en betalen gewoon wat ze binnen krijgen.

Begin april 2022 kwamen de eerste meldingen van klanten over deze facturen van HSI Domein & Hosting Service NL. Het betreft facturen van € 196,55 in deze gevallen voor o.a. domeinregistratie. Volgens contactpersoon Julia Visser hoef je DNS Servicekosten t.w.v.  € 49,50 niet te betalen, maar de betaling moet binnen 14 dagen gedaan worden, en wel naar een Spaans rekeningnummer. Het betreft een spookfactuur. HSI Domein & Hosting Service NL is niet geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en bestaat waarschijnlijk ook helemaal niet echt. Ook op de website van Opgelicht staat een artikel over de gehaaide oplichterspraktijken van HSI.

Bernheze Media
Natuurlijk hebben we onze klanten laten weten dat het niet van ons komt en deze spookfactuur niet hoeven te betalen en daar melding van kunnen doen. Als je gedupeerd bent door acquisitiefraude, door bijvoorbeeld spookfacturen, advertentiefraude, valse e-mails en of CEO-fraude, dan kun je hiervoor bellen met de politie via 0900-8844. Doe altijd aangifte!
Want waar zo’n spookfactuur 10 jaar geleden maar af en toe voorkwam, blijkt het uit de meestgestelde vragen van de Fraudehelpdesk dat dit nu een van de meest voorkomende identiteitsfraude is.

Over het algemeen geldt: een gezond wantrouwen is cruciaal, dus blijf alert bij klikken op links, gegevens verstrekken en betalingen doen

spookfactuur voorbeeld