E-mailadres zien van anderen is fout in CC, zet in BCC

E-mailadres zien van anderen is fout in CC, zet in BCC

Als we aan datalekken denken, denken we vaak aan grote (overheids) bedrijven die beschikken over geheime persoonlijke informatie en deze informatie doorgeven.  Ook denken we aan spam, de inkomende e-mails die we niet graag binnen zien komen en voor lelijke gevolgen kunnen zorgen.

Spam
Hoe zorg je voor beveiliging van e-mail wat betreft het gevaar via inkomende e-mail? Hoe zorg je dat virussen geen kans krijgen? Zorg voor goede updates van je systeem, soms een extra verificatie en blijf je spamfilter serieus afstellen. Het gebeurt bij iedereen wel eens, een WhatsApp of mail, verstuurd voor je er erg in hebt. En verstuur je dan informatie die per ongeluk naar de verkeerde persoon is gegaan? Dan heb je een zogenaamd datalek.

E-mail in BCC
Meestal gaat een datalek per ongeluk, een moment waarin je aandacht naar iets anders getrokken wordt en je klikt toch op verzenden; dan is het al gebeurd. Fout. Meestal weet je dat binnen een seconde. In meerdere e-mail-providers heb je een mogelijkheid tot bijna 10 seconden om deze mail terug te halen. Zoals onder andere Gmail heeft zo’n terughaal-knop ofwel ‘Undo’knop, die je kunt instellen en die menigeen al vaak heeft gered…

Met regelmaat komt er een mail langs waarin jouw mailadres samen met die van nog 30 anderen vermeld staat in de CC in plaats van het daarvoor bedoelde BCC (Blinde kopie) veld. Is dit ook een datalek of gewoon niet slim? Het resultaat is dat alle geadresseerden van elkaar weten dat ze in hetzelfde bestand zitten en elkaars e-mailadres in een oogopslag kunnen zien. Omdat zowel persoonlijke- als zakelijke mailadressen én persoonsgegevens ingezien kunnen worden en deze niet mogen worden gedeeld met derden, is deze CC-fout dus een overtreding van de wet. Bij een nieuwe wet is het wel altijd afwachten hoe de interpretatie van deze wet gaat zijn.

Bijlage in een link
Alles lijkt goed gegaan maar later zie je je verstuurde bijlage, of je hoort dat je verstuurde bijlage toch ook nog is doorgestuurd is naar anderen. Ook dan heb je het over een datalek, maar dat wordt lastig te achterhalen wie dat dan gedaan heeft. Wel kun je het voor zijn met een link in plaats van een bijlage. Stel je hebt een namenlijst, contracten, vertrouwelijke documenten of financiële papieren. In plaats van wegsturen, kun je deze ook onder een link zetten, waarna je niet de documenten zelf verstuurd, maar een link naar het bestand. Kom je er daarna achter dat de verkeerde personen de link hebben, dan kun je deze offline halen en op een andere, niet bekende, link opnieuw uploaden.

Aangezien het hier om een wet gaat van minder dan een jaar oud, is de informatie in bovenstaande tekst van tijdelijke aard. Gebruik van deze site betekent dat je de Algemene voorwaarden van digitaleassistentie.nl, een initiatief van Bernheze Media accepteert. Check ook onze Privacy Policy.

2020-05-14T14:37:51+00:0020 december 2018|

Deel deze post met anderen!

Titel

Ga naar de bovenkant