Ben je al even aan dromen om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan? Als Zzp-er of als ondernemer? Waarschijnlijk was je op zoek naar een bedrijf dat je kan helpen met je ‘look’ of met producten zoals de vormgeving van je huisstijl, het maken van je website of een bedrijf dat je helpt om jezelf zichtbaar te maken voor je doelgroep. Dan ben je op het juiste adres beland. Bernheze Media zorgt dat bedrijven, starters of ervaren ondernemers, zich laten zien aan hun doelgroep.
Ben jij een starter? Hieronder een aantal tips die je wellicht op weg helpen.

Tip 1: Je voorbereiding
Is het ondernemerschap iets voor jou?
– Doe een KVK krachtmetingstest en test zo snel en makkelijk je ondernemersvaardigheden
– Denk na over doelgroep, product en dienst, locatie, investeerders, et cetera.
– Maak een ondernemingsplan of businessplan; zet je je plannen op papier
– Onderzoek of je plannen haalbaar zijn
– Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel.

Tip 2: Vraag – indien nodig een btw nummer aan
– De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
– ZZP’ers en opdrachtgevers zijn zelf verantwoordelijk voor de relatie die zij met elkaar aangaan. Alles draait om de vraag  ‘ben je zelfstandig ondernemer of is er sprake van loondienst’
Wet DBA en modelovereenkomst
DBA voor zzp’ers: veelgestelde vragen
Schijnzelfstandigheid voorkomen

Tip 3: Je uurtarief bepalen
Het juiste uurloon bepalen is lastig. Is het te hoog dan schrikt het klanten af en als het te laag is dan is dat niet alleen een onderwaardering van je kwaliteiten, het levert misschien ook nog te weinig inkomsten op
Als je alle cijfers op een rij hebt zoals:
Hoeveel heb je per maand minimaal nodig om van te kunnen leven?
Hoeveel heb je per maand nodig om je verplichtingen van te kunnen betalen?
Wat zijn je bedrijfskosten per maand?
Wat vragen concurrenten?
Wat is je ervaring?
Wat is je vakmanschap?
Pas dan kun je een duidelijk uurtarief berekenen. De KvK helpt starters. Bekijk deze video eens!  Video: Hoe bepaal ik mijn uurtarief

Tip 4: Je risico’s beperken
Als ondernemer is het belangrijk dat je je risico’s in beeld hebt.
– Welke eventuele verzekeringen wil je afsluiten
– Ga je pensioen opbouwen
– Hoe beperk je de risico’s waar je zelf verantwoordelijk voor bent zoals arbeidsongeschiktheid, bedrijfsaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid, rechtsbijstand, pensioen. Of ga naar het overzicht van alle verzekeringen.

Tip 5: Je rechtsvorm kiezen
Zoek uit welke rechtsvorm bij jou past. De keuze voor je rechtsvorm heeft naast fiscale gevolgen ook gevolgen voor je aansprakelijkheid.
Bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel moet je aangeven in welke rechtsvorm je gaat starten.

Tip 6: Inschrijven bij Kamer van Koophandel
En… heb je een goede bedrijfsnaam bedacht? Bedenk hierbij wel het volgende:
– is de domeinnaam vrij?
– zijn andere bedrijven met bijna dezelfde naam niet misleidend?
– zegt de naam ook echt wat je bedrijf doet?
Ben je klaar voor de start van je eigen bedrijf? Dan kun je een afspraak maken met de Kamer van Koophandel; je krijgt daar meteen een KVK nummer, er wordt een aanmelding bij de Belastingdienst geregeld én je ontvangt een btw-nummer.

Tip 7: Je administratie opzetten
Bij een eigen bedrijf hoort het bijhouden van de boekhouding en administratie. Het voeren van een goede administratie is wettelijk verplicht en er zijn eisen. Je kunt je administratie uitbesteden, maar ook zelf doen. Als je een boekhouder of administratiekantoor in de arm neemt kun je meteen vragen of ze je wegwijs kunnen maken in de werkzaamheden die van een goed ondernemer gevraagd wordt.
Meestal werken ze met een online boekhoudprogramma waar jij gewoon in kunt loggen en met een 1-2-3-tje (1= Focus, 2= Doen en 3 = Ervaring) heb je dit zo onder de knie!

Informeer hierover bij een boekhouder of vraag het na in je netwerk!
Tips!
Laten doen? Let op de prijs, kwaliteit en de service die een boekhouder of accountant moet leveren. Vraag meerdere offertes op en maak heldere afspraken over je verwachtingen en wensen.
Zelf de boekhouding doen? Maak dan gebruik van een boekhoudpakket.
Bekijk de video: ‘Een boekhouder levert je tijd en geld op’.

Tip 8: Branding van je merk
Toen je bovenstaande aan het uitzoeken was kwam je al een heleboel vragen tegen waarbij de antwoorden je bedrijfsidentiteit gaan vormen. Toch is er waarschijnlijk in dit proces ook al een vormgever betrokken. Ga hiermee aan de slag om je huisstijl te ontwikkelen en zorg ervoor dat deze huisstijl in alles doorvertaald wordt naar een merkidentiteit. Ben je nog niet met een vormgever aan de slag of je bent niet tevreden? Bernheze Media gaat graag met je aan tafel om te kijken welke vormgever jij zoekt. We hebben zelf vormgevers in ‘t Mediahuys, maar ook kennen we veel specialisten die een goed merk met huisstijl samen met jou neer kunnen zetten.

Tip 9: Klanten via ‘Ondernemers, Laat je zien’
Je hebt waarschijnlijk al even naast je vaste werk wat klanten leren kennen óf ga je vanuit niets beginnen? Dat is een groot verschil! Al gaat het bij beide maar om een ding: Ondernemers, laat je zien!

Begin je vanaf nul klanten en wil je met een nieuw idee gaan ben je bij punt 8; gaan werken aan een merk waarbij je op een gegeven moment zover bent dat je je bedachte producten wil gaan realiseren. Voor je drukwerk, advertenties, website, nieuwsbrieven, social media en alle andere producten die bedacht zijn, ga je op zoek naar de juiste uitvoerders.
Ga eens kijken op www.bernheze-media.nl, wie weet passen wij bij jou…

Tip 10: Doen
Dit bonuspunt is geen doelgerichte tip, maar een aanmoediging: Ga het gewoon doen!
DOEN staat voor Direct, Onmiddellijk en Nu. Pak een schrift en begin te schrijven; alles wat in jouw gedachten opkomt. Dit wordt een mooie blauwdruk om, op de éérste plaats punt 1 tot en met 9 uit te werken, en 2 om later nog eens terug te kijken waar sommige standpunten vandaan kwamen.