Wat is dat?
Een SSL certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging van gegevens op je website tussen de server waar jouw website opstaat en de internet browser (zoals Chrome of Internet Explorer) die je website bezoekt.

Wat betekent SSL?
SSL staat letterlijk voor Secure Sockets Layer; een beveiligingslaag geplaatst wordt tussen een server en een internet browser.

Waarom?
Deze beveiliging zorgt er voor dat je login- en betalingsgegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens veilig gebruikt worden op je website, wanneer die beveiligd is met een SSL certificaat, waardoor de gegevens beveiligd zijn tegen internet-criminelen die proberen je klantgegevens te stelen

Hoe kom ik daaraan?
Je websiteprovider, zoals Bernheze Media, zal dit SSL certificaat aanvragen op verzoek van jouw: de eigenaar van de website, bij een certificaatautoriteit. Daarna kan de webhosting provider het SSL certificaat installeren in het juiste pakket op de server. Bernheze Media regelt de SSL Certificaten voor haar klanten.

Hoe zie je dat je website SSL beveiligd is?
SSL certificaten maken gebruik van het https-protocol van de browser (via poort 443) wat de beveiligde verbinding tot stand brengt. Daardoor is (een gedeelte van) de website ook alleen via https:// te bereiken op het internet. In het onderstaande Engelstalige filmpje wordt in een paar minuten uitgelegd wat SSL is en hoe het werkt.

Het is uiteraard belangrijk dat je als bezoeker of eigenaar van een website weet wanneer een SSL verbinding actief is. Een actieve SSL certificaten kan je herkennen aan een aantal zaken.

  • De URL van jouw website begint dan met HTTPS:// in plaats van http://
  • Je kan dit controleren in de adresbalk van de internetbrowser die je gebruikt
  • Wanneer er een SSL certificaat actief is wordt er een slotje getoond in de adresbalk van je internetbrowser
  • Afhankelijk van je browser staat dat voor of achter de URL, in sommige browsers wordt dit niet automatisch getoond.
  • Wanneer er een SSL certificaat met Extended Validation (EV) actief is wordt de adresbalk groen en wordt de naam van het bedrijf in de adresbalk getoond.

Welke SSL certificaten zijn er beschikbaar?
Er zijn meerdere soorten SSL certificaten te koppelen aan een website. De beveiliging van deze SSL certificaten is verder gelijk, maar de toepassing en weergave kan verschillen. Hieronder vind je de meest gebruikte vormen terug.

Kosten SSL certificaat
Wat kost een SSL certificaat? Aangezien een SSL certificaat een geautomatiseerde dienst is die standaard voor elke website geïmplementeerd kan worden zijn de jaarlijkse kosten relatief laag.

Google rankings
Het SSL certificaat zorgt voor vertrouwen van bezoekers in je website en daarmee vaak in je diensten. Positief dus voor je bedrijfsresultaat. Daarnaast heeft Google aangekondigd dat ze een HTTPS verbinding meenemen in het ranken van websites in de zoekresultaten. In december 2015 deden ze daar nog een schepje bovenop door te verkondigen dat HTTPS (dus met SSL beveiligde websites) echt voorrang krijgen in de zoekresultaten ten opzichte van niet beveiligde website.

Het gebruik van een SSL certificaat is dus positief voor de Google rankings van je website.