Column Ondernemende gedachte:
Het wel of niet aanwezig zijn van een virus is de meest gestelde vraag van afgelopen maand. Ook een vraag die gesteld werd naar aanleiding van de melding op websites, die steeds vaker voorkomt: ‘Je verbinding met deze website is niet veilig’. Ben ik gehackt of is het een virus? Bij nader onderzoek blijkt, dat de bekende browsers, zoals onder andere Google Chrome, strengere eisen stellen aan het weergeven van webpagina’s en webapplicaties. En is dit niet in orde, krijg je een melding: ‘niet veilig’. Een vervolg op de Wet AVG om persoonsgegevens te beschermen.

Een SSL certificaat is verplicht en of jij er een op je website hebt is te zien aan het slotje dat sinds enige tijd in de adresbalk staat of juist ontbreekt. Let op! Dit betekent niet dat er een virus rondwaard, of dat je website echt onveilig is. Je mist alleen een SSL certificaat.

Op slot

Met een SSL verbinding is het een stuk veiliger voor jouw bezoekers om gegevens via internet te versturen. Bijvoorbeeld bij een inlogmogelijkheid op je website of een invulformulier worden er gegevens via het internet verstuurd. Als een website gebruikmaakt van SSL kun je dat zien doordat boven in de adresbalk een klein slotje staat. De meeste websites hebben dit SSL-certificaat, maar sommige aanbieders laten het op z’n beloop.

De meeste browers, zoals Google Chrome, vinden het belangrijk dat mensen veilig het internet op kunnen en hechten grote waarde aan de privacy van mensen. Om websitebeheerders te motiveren om een SSL certificaat te regelen voor de website die ze beheren, straffen ze het af bij het ontbreken ervan.

Is het SSL certificaat nodig?

Tja, eigenlijk heb je vrij weinig keus. Behalve dat de privacy absoluut belangrijk is, is het eigenlijk niet helemaal eerlijk dat als je geen contactformulier hebt, geen webwinkel of inlogmogelijkheid, je wel een slotje moet hebben.
Want ‘browsers kijken’ niet of je er een nodig hebt, ze kijken of er een slotje op zit. Zoekmachine Google heeft een tijdje terug al laten weten ook veel waarde te hechten aan veilige websites en deze een soort ‘voorkeursbehandeling’ te geven en dus hoger in de zoekresultaten te tonen.

Dus, ja het heeft zin en aan de andere kant, is het voor je hostingpartij een kleine moeite dit SSL Certificaat aan te schaffen. Bij Bernheze Media hoeven de klanten dit niet zelf te regelen.
Bij sommige hostingpartijen hoef je het alleen aan te vragen en de rest wordt geregeld door de hostingpartij. Bij andere partijen dien je zelf meer werk te doen en dingen in te stellen. Neem even contact op met je hostingpartij om te vragen hoe het bij hen precies werkt.

Maar let op, mocht je het voor je website aanvragen, vraag altijd vooraf wat het gaat kosten. Dit kan namelijk nogal verschillen per bedrijf. Ik kan natuurlijk geen prijs bepalen voor andere hostingbedrijven, maar deze opdracht gaat geen uren duren. Dus wie vooraf om de prijs vraagt, wordt later niet met een enorme rekening geplaagd.

Corona & AVG
Ben jij benieuwd hoe het zit met je privacy in de Wet AVG in geval van een epidemie?  … lees hier verder